Ruud Sikking, man met een missie

Ondanks zijn pensioen blijft Ruud Sikking gepassioneerd betrokken bij het onderwerp elektrohypersensitiviteit (EHS). Na jaren actief te zijn geweest als meetspecialist, is hij onlangs als beheerder en groepsexpert toegetreden tot de Facebookgroep “Straling en Zo”. Ook in deze rol blijft hij zich verzetten tegen kwakzalvers en hun vermeende oplossingen tegen straling.

Ruud windt er geen doekjes om. Veel anti-stralings producten missen iedere wetenschappelijke basis. Ze worden verkocht met allerlei beloftes, maar dienen slechts om mensen geld afhandig te maken. Dat stoort Ruud. In zijn vrije tijd haalt hij dit soort producten, bijvoorbeeld de zogenaamde ‘ontstoorders’, uit elkaar. Om aan te tonen dat de techniek erachter – voor zover die er al is – niet deugt.

De meerderheid van de mensen die zich bij onze Facebook groep ‘Straling en Zo’ aanmeldt, heeft iets als een ontstoorder gekocht, of steentjes of kristalletjes, om zich te beschermen tegen straling. Dat blijkt uit de enquete die we elk nieuw lid afnemen. Natuurlijk werken die dingen helemaal niet. Was het maar zo simpel! Je zet een apparaatje neer, of hangt iets om je nek, en dan is het probleem opgelost… Helaas blijkt dat een utopie.

Ruud benadrukt uit dat het om een kwetsbare groep mensen gaat. Volgens hem kun je het ze niet kwalijk nemen dat ze hun toevlucht zoeken tot dit soort schijn-oplossingen.

Veel mensen die zich bij ons aanmelden zijn wanhopig op zoek naar een oplossing voor hun problemen. Een aantal steekt zich er zelfs voor in de schulden; sommige van deze apparaten zijn namelijk peperduur. Vervolgens nemen ze niet de juiste maatregelen, want ze denken dat ze beschermd zijn. Uiteindelijk blijven ze last houden, en komen ze alsnog bij een meetspecialist terecht. Maar dan zijn ze dus al een hoop geld kwijt! Er is op dit vlak heel weinig kennis, veel mensen met EHS geloven helaas nog steeds in de verhaaltjes van schimmige leveranciers en hun gouden beloften.”

Ruud spreekt met autoriteit. Met zijn achtergrond als elektrotechnisch ingenieur, en zijn jaren als meetspecialist bij de VEMES1, heeft hij zowel de technische achtergrond als de ervaring om iets zinnigs over het onderwerp te zeggen. Zijn advies is simpel:

Waar je allereerst voor moet zorgen als je last hebt van straling, is dat die jou niet bereikt. Je kan straling niet ‘opslurpen’ met kristallen of apparaatjes. De enige goede manier is: telefoon op vliegtuigstand, WIFI uit, je internet bedraden, je huis afschermen en aarden. En haal er zo snel mogelijk een meetspecialist bij.”

De kosten van een meetspecialist die daar bij komen kijken, vindt Ruud goed te billijken.

“Ik heb tien meetspecialisten opgeleid voor ik met pensioen ging. Er is steeds meer vraag naar. De meeste meetspecialisten worden er echter niet rijk van. Het is hard werken, vóór, tijdens, maar ook na je meting. Een hoop werk dus, en je moet voor duizenden euro’s aan apparatuur hebben. Voor mensen met EHS is het echter een goede, zelfs noodzakelijke investering. Het is dé manier om erachter te komen waar het probleem zit. Doe je dit niet, dan is het dweilen met de kraan open.”

Naast afschermen is het raadzaam om gezond te eten en te leven, ziet Ruud.

“Er is geen enkel middel dat EHS voor 100% oplost, maar ik hoor natuurlijk wel verhalen van klanten over wat hun helpt. Bijvoorbeeld gefermenteerde papaya. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar het schijnt de symptomen te verzachten. Daarnaast hoor je goede verhalen over detoxen.”

Daarnaast ziet Ruud een psychische component.

“Veel stralinsgevoeligen hebben last van zogenaamde ‘brainfog’. Ze kunnen niet helder meer nadenken, nemen geen informatie op. Hun korte termijn geheugen raakt aangetast. Er zijn trainingen waarbij je focust op het stukje dat tussen de oren zit: neuroplasticiteit. Dat schijnt echt te helpen. Want als je je heel sterk als EHS’er identificeert, ga je ook sterker op straling reageren. Je wordt er bang voor. Over dat stukje heb je als EHS’er zelf controle.”

Ruud beschrijft dat het vaak lang duurt voordat mensen doorhebben wat er aan de hand is.

“Het is voor vele EHS’ers vaak een hele zoektocht om erachter te komen, wat de oorzaak van hun gezondheidsproblemen is. Mensen merken wel dat ze zich buiten beter voelen, op het strand of in het bos; maar ze leggen aanvankelijk de link niet met draadloze apparaten. Ze weten dat slaapproblemen kunnen komen door het blauwe licht uit hun telefoon, maar de link dat het misschien ook door de straling komt, wordt niet gelegd! Sommige mensen leggen hun mobiel naast hun hoofd op het nachtkastje, of zelf onder hun kussen. Zo wordt het probleem steeds erger.”

Ondertussen komen er steeds meer stralingsgevoeligen bij. Dat merkt Ruud aan de enorme toeloop bij de Facebookgroep.

“Dat kan ook niet anders, als je kijkt naar de toename van draadloze apparaten: het wordt steeds erger. Als het aan de overheid ligt, zit straks in ongeveer iedere lantarenpaal een 5g zender. Op sommige plekken is dat al zo, langs drukke wegen bijvoorbeeld. Daarnaast komen er steeds meer frequenties bij. Ook de consument zelf speelt een grote rol in. Zo geven ouders bijvoorbeeld vaak hun oude mobiel aan hun kinderen. Ik zie het zelfs bij mijn eigen kleinkinderen. Tot mijn spijt, uiteraard.”

Hoopvol vindt Ruud dat de scepsis over EHS afneemt, en dat het maatschappelijk bewustzijn over de gevolgen van straling lijkt te groeien.

“Steeds meer mensen kennen wel iemand die last heeft van straling. Of ze merken het zelf, als ze te lang naast de Wifi hebben gezeten. Het wordt bijna zo gewoon als een allergie. Je ziet ook wel maatregelen in de goede richting, zoals het verbieden van mobieltjes in de klas. Sommige landen zijn hier al best ver in. Het is niet helemaal hopeloos!”

Meer informatie

Facebookgroep Straling en Zo: https://www.facebook.com/groups/stralingenzo
Meetspecialisten: https://vemes.nl/
Boekreview van een boek over neuroplasticiteit: https://stichtingehs.nl/meer-weten/boeken-over-ehs/de-vergeten-vraag-fysiek-of-neuroplastisch