Meer weerstand opbouwen

Naast het verminderen van de blootstelling aan elektromagnetische velden is het vaak ook nodig om gezonder te gaan leven, meer te bewegen en gezond te eten. Doel hiervan is de stress waaraan iedereen normaliter blootstaat te verminderen zodat je meer weerstand kunt ontwikkelen tegen de fysieke stressfactor “elektromagnetische straling”.

Het is goed je daarbij te realiseren dat iedereen dagelijks blootstaat aan emotionele stress, maar ook aan chemische stress en fysieke stress. Chemische stress ontstaat bijvoorbeeld doordat je stoffen inademt (luchtverontreiniging), via je eten binnenkrijgt (zware metalen, bestrijdingsmiddelen, etc.) of doordat je één of meer lekkende amalgaamvullingen in je gebit hebt. Deze stoffen kunnen zich ophopen in je lichaam en op deze manier stress veroorzaken. Het wegnemen van zo’n stressfactor geeft meer ruimte voor je lichaam om met andere stressfactoren, zoals straling, om te gaan.

Aanpassen eetwijze

Door de volgende maatregelen kan je je immuunsysteem versterken waardoor je je weerstand versterkt.

  1. Eet zo veel mogelijk “goede voeding”. Dit is voeding die stoffen bevat die je lichaam nodig heeft zoals proteïnen, mineralen en vitaminen, met weinig toegevoegde suiker en zout. Het is aan te raden om biologische voedingsartikelen te eten omdat zij èn minder gifstoffen als bestrijdingsmiddelen bevatten, maar ook meer goede mineralen bevatten dan gangbare voeding. Was fruit steeds goed af. Drink voldoende water, omdat je hiermee afvalstoffen kunt uitscheiden.
  2. Probeer voedselallergieën en -intoleranties op te sporen en aan te pakken. Dit omdat zij een dagelijkse stressfactor vormen voor het lichaam. Veel mensen met allerlei onverklaarbare klachten zijn gebaat met een vermindering van de hoeveelheid gluten in de voeding. Te veel gluten zorgen voor een „lekkende darm”, waardoor de opname van voedingsstoffen wordt gehinderd en meer toxische stoffen het lichaam kunnen binnendringen.
  3. Vaak is het aan te raden aanvullende vitaminen en mineralen te nemen. Veel mensen hebben een tekort aan magnesium en zink. Selenium is belangrijk om je lichaam te laten ontgiften. Anti-oxidanten als vitamine C gaan oxidatieve stress tegen en kunnen ook een rol spelen bij elektrohypersensitiviteit. Het is aan te raden eerst je huisarts of een therapeut te laten meten aan welke voedingssupplementen je een tekort hebt.

Verminderen emotionele stress

  1. Probeer in het dagelijks leven emotionele stress zoveel mogelijk te vermijden. Hulp van een maatschappelijk werker of psycholoog kan daarbij ondersteuning geven. Als je hoogsensitief bent (20 procent van de bevolking is hoogsensitief) dan is het van belang overprikkeling zo veel mogelijk te vermijden. In de westerse maatschappij ontvangen veel hoogsensitieve mensen veel te veel prikkels, hetgeen een extra stressfactor voor hen is.
  2. Heel belangrijk is om veel te bewegen / te sporten. Dit omdat beweging de natuurlijke weg is hoe het lichaam opgebouwde stress kan afreageren. Beweging verlaagt de niveaus van stresshormonen in je lichaam. Ga dus wandelen, fietsen, of doe stress-reducerende bewegingsoefeningen.
  3. Zorg voor geestelijke ontspanning door het doen van yoga, meditatie, mindfulness, chi-gong of het doen van een hobby die je graag doet en die je aandacht van de dagelijkse beslommeringen haalt.

Ontgiften

In een belangrijk deel van de gevallen gaat elektrosensitiviteit samen met een te hoge belasting aan gifstoffen in het lichaam. Het gaat hierbij om stoffen die door milieuverontreiniging in je lichaam terecht zijn gekomen, maar ook om bijvoorbeeld metalen als kwik uit tandvullingen met amalgaam. Er zijn diverse meldingen van mensen waarbij hun elektrohypergevoeligheid sterk verminderde of zelfs verdween na ontgiften.

Met ontgiften kan je beginnen zodra het lichaam (lever en lymphesysteem) daar sterk genoeg voor is. Het is het beste om te ontgiften onder begeleiding van een arts of therapeut (zoals een mesoloog). Naast ontgiften is het belangrijk om blootstelling aan nieuwe gifstoffen zoveel mogelijk te vermijden. Amalgaamvullingen kan je tegenwoordig goed laten vervangen door nieuwere typen vullingen. Let daarbij op dat dit zorgvuldig gebeurt, omdat bij het uitboren van de amalgaamvulling er anders belangrijke hoeveelheden kwik vrij kunnen komen die weer in je lichaam terecht kunnen komen.

Alternatieve geneeswijzen

Er is een flink aantal alternatieve geneeswijzen waarvan sommige mogelijk iets doen tegen elektrohypersensitiviteit. Sommige mensen geven aan ergens baat bij te hebben, maar voor anderen werkt het totaal niet. Dus hiervoor moet je zelf uitvinden wat wel werkt of wat niet werkt voor jou. In onze visie werkt iets op het moment dat het resulteert in vermindering van stress.

Apparaten die straling weg zouden nemen of neutraliseren

Er bestaan materialen, zoals stoffen met daarin koperdraad geweven, gaas van metaal, verf met koolstof, die straling meetbaar kunnen tegenhouden, of verminderen. Dit kun je testen door te meten. Daarmee kun je je leefomgeving afschermen van straling van buitenaf.

Er worden echter ook regelmatig producten aangeboden die je bij je kunt dragen of die je alleen maar in je huis kunt zetten, en waarvan de producent zegt dat het je tegen straling zal beschermen, deze omvormt, neutraliseert of iets anders. Het is goed om te weten dat deze producten de straling niet (meetbaar) verminderen, je hebt er in dat opzicht dus niks aan, hoogstens als sieraad in huis of als psychologische ondersteuning.

We geven je graag de tip mee, om bij dit soort producten te vragen naar een “no cure no pay regeling” (geld en product terug als het niet blijkt te werken). Je kunt daarbij ook vragen of de fabrikant namen heeft van mensen die er baat bij zeggen te hebben zodat je een en ander kunt navragen.