Neem maatregelen

De behandeling van elektrohypersensitiviteit begint altijd met het verminderen van de blootstelling aan elektromagnetische velden. Dit is de meest effectieve manier om je op korte termijn beter te voelen en je lichaam niet verder te belasten. Tachtig procent van de elektrohypergevoelige mensen meldt een positief resultaat na het beperken van de blootstelling aan elektromagnetische velden.

Straling veroorzaakt een fysieke stressreactie in je lichaam. Door de blootstelling te verminderen krijgt je lichaam weer de mogelijkheid om zich te herstellen. Na verloop van tijd kan je lichaam meestal ook weer meer weerstand opbouwen zodat je weer beter tegen stralingsvelden kan en je niet direct ziek wordt zodra je in contact bent geweest met straling.

Elektromagnetische straling in je omgeving verminderen

Om je blootstelling te verminderen moet je thuis beginnen. Meestal zijn de kosten daarvan laag, en kan je hiermee al een duidelijke verbetering van je situatie bereiken. Belangrijke stralingsbronnen in huis zijn: WiFi, DECT-telefoon, televisie, mobiele telefoon, magnetron, babyfoon, playstation, tablet, bluetooth speakers, toetsenborden, en helaas steeds meer moderne elektronica die draadloos werkt.

Als je alleen je Wifi-router uitzet, neemt dat nog niet alle straling weg. Zet ook de WiFi- en Bleutooth-functie van je computer, printer, televisie, tablet, en dergelijke uit (vliegtuigstand), want ook al deze apparaten zenden actief straling uit om te communiceren met je router. En vergeet ook je zonnepanelen niet. Ook daar zit vaak een wifizender in.

Het is heel belangrijk om in ieder geval ’s nachts tot rust te kunnen komen en te kunnen ontgiften. Het is daarom heel belangrijk dat je slaapplek, waar je moet uitrusten, heel stralingsluw is.

Maatregelen

Hieronder volgt een lijst van maatregelen die je kunt nemen om je blootstelling aan elektromagnetische velden te verlagen. De meest maatregelen kosten weinig tot geen geld. Alleen aan maatregel 2 zijn kosten verbonden (meetspecialist + materialen).

  1. Vervang draadloze apparatuur door een bedrade variant. Schaf een stralingsarme DECT telefoon aan, deze zendt alleen als hij gebruikt wordt (Eco-Mode Plus ), of beter nog koop een vaste telefoon met een snoer (zendt helemaal niet). Schakel Wi-Fi en Bluetooth uit van apparaten als je ze niet gebruikt (bijvoorbeeld printer, tv, laptop, computer, muziekinstallatie). Ze blijven namelijk actief zoeken, en zenden. Beter nog is om je computer, laptop, printer, muziekinstallatie e.d. te bedraden, de Wi-Fi uit te zetten, en de apparaten op vliegtuigstand te zetten.
  2. Schakel een meetspecialist in om de situatie op plekken waar je vaak verblijft, zoals je huis en je werk, goed in kaart te brengen. In overleg met de meetspecialist kan je dan bepalen òf en zo ja welke saneringsmaatregelen je kan / moet nemen. Bij Vemes vind je een betrouwbare meetspecialist bij jou in de buurt.
  3. Woon, werk en slaap zo mogelijk op plekken waar elektromagnetische velden zwak zijn. Overal in Nederland zijn nog steeds voldoende schone gebieden en plekken te vinden, zelfs in de grote stad. Het is vooral een kwestie van rondkijken en (laten) meten.
  4. Installeer een netvrij-schakelaar (liefst dubbelpolig afschakelend) op elke elektriciteitsgroep van de kamers waar je overdag en ’s nachts verblijft. Vind een oplossing voor, koelkast, vriezer en CV aansluiting, door deze bijvoorbeeld op een aparte groep te laten zetten met afgeschermde biokabel.
  5. Zet apparaten uit wanneer ze niet gebruikt worden. Trek daarbij ook de stekker uit het stopcontact. Alle apparaten met een ‘stand-by’ schakeling geven in ‘uit’-stand bijna even veel elektromagnetische velden als wanneer ze ‘aan’ staan. Dit geldt ook voor opladers.
  6. Schaf apparaten aan die minder velden produceren. In het algemeen geldt: hoe kleiner het vermogen, hoe minder hinder. Een dieselauto is ‘schoner’ wat betreft elektromagnetische straling dan een benzineauto.
  7. Maak een onvermijdelijke blootstelling zo kort mogelijk. Telefoneer kort met een mobieltje, kijk selectief TV, gebruik de computer of laptop zo min mogelijk.
  8. Scherm apparaten en elektrische installaties af, zodat de velden de gebruiker niet bereiken. Voor hoogfrequente velden en laagfrequente elektrische wisselvelden is dat goed te doen; voor magnetische wisselvelden kan dat lastiger zijn.
  9. Wees op je hoede in een nieuwe omgeving. Neem altijd een velddetector of -meter mee om een indruk te krijgen hoe de situatie op een bepaalde plek is. Vraag aan de mensen waar je bent of zij apparatuur tijdelijk uit willen schakelen. Leg jouw situatie rustig en eerlijk uit en vraag begrip.
  10. Nog meer tips om mee aan de slag te gaan: download de Tien tips om de straling thuis te verminderen.

Lees ook over wat je kunt doen om meer weerstand op te bouwen.