Landelijke Contactdag 2023: Verslag en presentaties

01-06-2023

Geschreven door Bert Wit: Op zaterdag 13 mei 2023 vond de Landelijke Contactdag van stichting EHS plaats in de Wildenborchse Kapel.  Dit kerkje lag op een mooie plek tussen de bossen en bloemenvelden in de buurt van Vorden. Er hadden zich 75 mensen voor de dag ingeschreven.

Om 9.30 uur werden de deelnemers gewacht met koffie en thee, en om 10 uur begon het programma, ingeleid door Marjon Tas, bestuurslid en dagvoorzitter. ‘s Morgens bracht Rob van der Boom, voorzitter van Stichting EHS, ons op de hoogte over de stand van zaken rond Stichting EHS. Hugo Schooneveld, neurobioloog, diepte de wetenschappelijke achtergronden van EHS met ons uit; en Martine Vriens liet ons de mogelijkheden zien die er juridisch zijn als je EHS bent. Na de lunch vertelde Guy Lerat over zijn Witte Zone in Zuidoost-België België nabij de Franse grens.

Tijdens de pauzes was veel tijd om buiten in de zon met anderen van gedachten te wisselen of gezellig een praatje te maken. Er stond een marktkraam waar je tussen allerlei spulletjes kon neuzen die nuttig kunnen zijn als je gevoelig bent voor straling en als toegift verlootte Jan Vissers nog een viertal boeken. Om 16 uur eindigde het programma, waarna iedereen een informatieve en gezellige dag richting huis vertrok. 

De lezingen

Stand van zaken van de stichting EHS – Rob van der Boom

Rob begon zijn lezing met het noemen van enkele zaken die het afgelopen jaar niet zo goed gegaan zijn: zo was het  aantal handtekeningen dat verzameld is bij het Europees burgerinitiatief (ECB)  beneden verwachting, is de erkenning van EHS nog steeds ver weg, en er zijn maar 175 donateurs bij de stichting. Gelukkig kon Rob daarna een veel groter aantal zaken noemen die het afgelopen jaar wel goed gegaan zijn.

Binnen de stichting heeft zich een team gevormd dat zich bezighoudt met de erkenning van EHS als handicap. Er is inmiddels gesproken met IederIn, het College voor de Rechten van de Mens, en er zijn contacten met het Ministerie van VWS. Een tweede positieve ontwikkeling is dat door het ECI de internationale samenwerking op gang is gekomen. Op 4 mei 2023 is een nieuwe Europese vereniging opgericht met de naam: Europeans for Safe Connections (ESC).  De ESC heeft inmiddels deelgenomen aan twee workshops die gehouden zijn binnen het Europees parlement. 17/18 Juni a.s. zal er een eerste grote publieke bijeenkomst zijn in België, waar iedereen van harte voor is uitgenodigd om mee te denken over de invulling van de doelen die deze vereniging nastreeft.

Een ander mooi bericht is dat er afgelopen jaar een nieuwe internationale wetenschappelijke commissie is opgericht, die zich richt op de biologische effecten van straling: the International Commission on the Biological Effects of Electromagnetic Fields (ICBE-EMF) als tegenwicht tegen de  ICNIRP waarvan de richtlijnen nog steeds gebaseerd zijn op kortdurende (minder dan een half uur) thermische effecten van straling. Als laatste nieuws is dat binnen Stichting EHS een aantal taken zijn geformaliseerd, zodat het mogelijk wordt om als patiëntenorganisatie subsidie aan te vragen en ook om lid te worden van IederIn, wat feitelijk ook een onderdeel van erkenning van EHS is. Deze subsidie zou erg welkom zijn, het zou de stichting meer armslag en ruimte kunnen geven in het bijstaan, informeren en opkomen voor de rechten van mensen die stralinggevoelig zijn. Open hier de presentatie  van Rob van der Boom. Je kunt hier de presentatie op video terugzien.

 Wat zegt de wetenschap over EHS? – Hugo Schooneveld

Hugo Schooneveld, medeoprichter van stichting EHS, leidde zijn verhaal in met de constatering dat zaken als oxidatieve stress in lichaamscellen bekend zijn, maar dat het nog steeds onduidelijk is waarom sommige mensen elektrohypersensitief worden van EMV en andere niet. Alle lichaamsfuncties hebben een elektrische component, waardoor je het lichaam zelf ook als een EMV constructie kunt zien. Eiwitstructuren kunnen verstoord raken door straling. Eiwitstructuren vormen o.a. ionenpoorten in de celwand waardoor allerlei stoffen naar binnen en naar buiten kunnen worden vervoerd. Volgens wetenschapper Martin Pall zou verstoring van de ionenpoorten, betrokken bij de calciumhuishouding, ziekte kunnen veroorzaken. EMV kan ook van invloed zijn op de bacteriehuishouding (het microbioom) in het lichaam. Het lichaam bevat gemiddeld zo’n 8 kg bacteriën waarvan een deel een rol speelt in het immuunsysteem. Over de rol van het microbioom en immuunsysteem bij het ziek worden door straling is nog veel onbekend. Ten slotte is er ook een neurologische component. Zenuwgeleiding in diverse hersencentra (zoals het limbisch systeem) kan een rol spelen.  Conclusie is dat er nog te veel hiaten in het wetenschappelijk onderzoek bestaan om EHS te kunnen verklaren. Lees hier de presentatie van Hugo Schooneveld en je kunt via deze link zijn presentatie terugkijken op video.

EHS en juridische (on)mogelijkheden – Martine Vriens

Martine is juridisch adviseur op het gebied van EMV. Toen er Wifi werd geïnstalleerd op haar werk werd zij zelf ziek. Sinds het begin van haar klachten heeft zij een lange juridische weg gelopen omdat ze niet meer bij haar werkgever kon werken. Martine nam ons mee in verschillende stappen en procedures die ze heeft doorlopen, waarbij ook die van andere EHS’ers die ze juridisch heeft bijgestaan.

Als je elektrogevoelig bent, krijg je te maken met instanties en personen op veel leefgebieden (werk, wonen, gezondheid/artsen, onderwijs, etc.). Dit beslaat ook diverse rechtsgebieden. Martine liet zien dat de veel gebezigde uitspraak “EHS is officieel niet erkend en dus kan je je recht niet halen” deels waar is, en deels onwaar is. Er is nog steeds veel juridisch mogelijk en er ligt wel degelijk een zekere erkenning.

Een goed dossier opbouwen is zeer belangrijk. Door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden en regelmatig naar je huisarts te gaan. Ook getuigenissen kunnen helpen. Artsenrapportages zijn erg belangrijk omdat de rechter afgaat op de artsen. Een eis aan de medische rapportage is dat de arts binnen zijn eigen deskundigheid handelt en onbevooroordeeld verslag legt. Als er een consistent en plausibel beeld ontstaat uit een dossier van beperkingen als gevolg van EHS, dan kan dat leiden tot erkenning van je klachten. Inmiddels bestaat er al redelijk veel (internationale) jurisprudentie over rechtszaken rond EHS, o.a. over werk, onderwijs en Wmo.

Tenslotte meldt Martine dat er ontwikkelingen zijn met betrekking tot de nieuwe wet ‘gelijke behandeling handicap of chronische ziekte’. Om aandacht te vragen voor de problemen die mensen met EHS ervaren in de maatschappij, kun je een melding doen bij het College voor de Rechten van de Mens. Lees hier de presentatie van Martine Vriens. En Lees hier hoe je een melding kunt doen bij het College voor de Rechten van de Mens.

Een plek om te leven met EHS (in België) – Guy Lerat

Als sinds 2019 helpt Guy Lerat mensen met EHS. Daarvoor heeft hij in een klein dorp vlak bij de Frans-Belgische grens een stukje lang met een huis waar nog steeds weinig straling is. Op deze plaats staan zendmasten op meer dan 3 km, echter er zijn twee buren met WiFi. Op deze plek heeft hij zelf een huis gebouwd, met als doel dit helemaal stralingsarm te bouwen. In zijn lezing nam Guy ons mee in alle bouwfasen, en alle technieken die hij heeft toegepast. Na elke ingreep moest hij constateren: ‘and still, it was not enough’. Tot de laatste ingreep, toen het genoeg was om veilig in te wonen voor mensen met zware elektrogevoeligheid.

Guy bouwde zijn van hout in meerdere lagen, met aan één kant een laag grafietverf. Het dak werd geïsoleerd met PUR met aan beide kanten een laag aluminium. De ramen en kozijnen voorzien van stralingswerende horren. Tegen LF-straling heeft hij op meerderde punten de wanden van de woning geaard via zelfgeslagen aardpennen (die ook niet té goed moesten zijn, omdat je anders het gevaar loopt de energie van de hele buurt af te voeren). Er zijn geaarde elektriciteitskabels, geaarde stopcontacten met aluminium er omheen gelegd. Hij heeft aparte groepen gemaakt voor koelkast en verwarming. Gekookt wordt op propaangas en ook de verwarming is op propaangas. Verder is er verlichting zonder elektriciteitskabels door de wanden, maar met een afstandsbediening met slechts een zeer korte en kleine puls voor aan en uit, en er is internet. Sinds oktober 2022 kan het huis gehuurd worden door mensen met EHS om te herstellen. Lees hier de presentatie van Guy Lérat, of kijk de presentatie terug op video.