Tussen maart 2014 en december 2023 heeft Stichting EHS via het Landelijk Meldpunt EHS meldingen van 1190 personen ontvangen, die gezondheidsklachten ervaren wanneer ze zijn blootgesteld aan elektromagnetische velden (EMV). In deze meldingen worden niet alleen de ervaren klachten en de bronnen van EMV benoemd, maar ook hoe de getroffenen het verband tussen bron en klacht hebben gelegd en hoe ze vervolgens worstelen grip op hun gezondheid te krijgen. Sinds medio 2020 is het meldpunt daarom ook aangepast en uitgebouwd om nauwkeurig in kaart te brengen hoe ernstig en beperkend de getroffenen hun gezondheidsklachten ervaren en welke gevolgen dat heeft. Voor de meesten betekent dit namelijk dat ze aan gewone alledaagse bezigheden niet meer kunnen deelnemen. We geven hier een beknopt overzicht in de in 2023 verzamelde data.
In het afgelopen jaar werden bij het meldpunt 119 meldingen gedaan door 118 personen. Van deze personen hebben 90 voor het eerst een melding gedaan. 29 meldingen waren aanvullend, d.w.z. deze personen hadden eerder een melding gedaan. Tabel 2 laat zien dat bijna een kwart van de melders mannen waren, iets meer dan drie kwart vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de melders was 56 jaar, de jongste was 24 jaar en de oudste 86 jaar oud. Dat komt overeen met eerdere onderzoeken, waarin de grote meerderheid onder de elektrogevoeligen vrouwen zijn en de klachten niets met leeftijd te maken hebben.
116 van de melders van het afgelopen jaar wonen in Nederland en 2 in België. Een persoon geeft aan vanwege de gezondheidsklachten geen vaste woonplek te hebben en zich gedwongen voelt om continue in Nederland op zoek te zijn naar tijdelijke, stralingsarme logeeradressen, om minder gezondheidsklachten te hebben. Ook dit is een voorbeeld van hoe ingrijpend elektrogevoeligheid voor sommige getroffenen kan zijn. In welke provincies en in welke gemeentes de meesten van de melders van afgelopen jaar wonen, laat tabel 3 zien.
De tabellen 4 t/m 6 laten zien hoe ernstig en beperkend elektrogevoeligen hun gezondheidsklachten ervaren. Op een scala van 1 tot 10, waarbij de 1 voor niet ernstig / niet beperkend en de tien voor zeer ernstig / zeer beperkend staat, wordt de ernst van de klachten gemiddeld met een 8,6 aangegeven en de beperkingen met een 8,3 (tabel 4). Deze cijfers maken duidelijk hoe erg het kan zijn, om elektrogevoelig te zijn. 87 procent van de melders geven dan ook aan in het dagelijkse leven bepaalde bezigheden niet meer of alleen in mindere mate te kunnen doen (tabel 5). Zo ervaart onder meer de helft problemen bij het gebruik van draadloze apparatuur, 42 procent bij het winkelen en 36 procent bij het werk (tabel 6).
Wanneer we deze situatie vergelijken met de jaren daarvoor, dan valt op dat de gezondheidsklachten net zo ernstig en beperkend ervaren werden dan in 2023 (tabel 7). Ook het aantal personen dat bepaalde bezigheden minder gemakkelijk of niet meer kon doen, was toen met ver boven 80 procent net zo hoog (tabel 8).