Stichting EHS in gesprek met medische studenten

18-12-2024

Via IederIn wordt er jaarlijks in november een online ontmoeting georganiseerd tussen tweedejaars studenten Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam en vrijwilligers van patiëntenorganisaties aangesloten bij Ieder(in). Omdat Stichting EHS sinds eind 2023 is aangesloten bij Ieder(in) werden wij uitgenodigd om hier ook aan deel te nemen. Vrijwilligers Willy Gielen en Chantal Halmans waren meteen enthousiast en pakten dit stokje op.

Willy is oud-verpleegkundige en getrouwd met een arts. Zij is hierdoor zeer vertrouwd met de medische wereld. Zij heeft al vijf jaar EHS en werkt sinds een jaar bij de infolijn, waarmee ze ruime ervaringskennis heeft opgebouwd. Daarnaast is Willy betrokken bij de onlangs opgezette Medische Werkgroep die als missie heeft artsen te ondersteunen bij het diagnosticeren en behandelen van mensen met EHS.

Chantal is net als Willy betrokken bij de infolijn en de Medische Werkgroep. Zij heeft al vijftien jaar EHS en schreef in 2017 het boek “De draadloze kooi” dat pijnlijk voelbaar maakt hoe je leven overhoop gehaald kan worden wanneer je de alomtegenwoordigheid van EMV niet verdraagt.

Willy: “Voorafgaand aan de online ontmoeting kregen we instructies van docenten van de VU. Daarin werd ons verteld dat het initiatief tot een gesprek bij de studenten ligt en dat het animo van groep tot groep kan verschillen. Wij hadden geluk. De tien studenten waarbij we waren ingedeeld om te vertellen over leven met EHS als beperking, stonden open voor ons verhaal en waren erg geïnteresseerd. Het uur vloog voorbij en er werden goede vragen gesteld:

  • Hoe ben je erachter gekomen dat je elektrogevoelig bent?
  • Hoe is het voor jou om elektrogevoelig te zijn? Wat zijn jouw beperkingen?
  • Kan je ook last hebben van verlichting?
  • Wat zou een arts in de toekomst voor jou kunnen betekenen?
  • Hoe kom je tot een diagnose?”

Chantal: “We vonden het inspirerend en motiverend om in gesprek te zijn met deze toekomstige artsen en we hebben ze op het hart gedrukt open te blijven staan voor straling als mogelijke bron van klachten. En wij gaan ons verder inzetten om een handzaam protocol klaar te hebben liggen wanneer zij zijn afgestudeerd!”