Door: Wilma de Jong
Vraag je een Wmo-voorziening aan in verband met elektrogevoeligheid? Of ben je van plan dat te doen? Weet dan wat je rechten en plichten zijn! Waar kan je zoal tegenaan lopen en waar moet je aan denken voordat je überhaupt een melding doet?
De 20 stappen in bijgaande checklist zijn gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen met mijn Wmo-aanvraag in 2023 – 2024. Op mijn eigen ‘vallen en opstaan’ in een traject van maar liefst 21 maanden van melding tot besluit.
In mijn blog voor de Stichting EHS van 2 november 2024 schreef ik al over jouw recht op gratis cliëntondersteuning en juridisch advies bij het doen van een Wmo-aanvraag. Bijgaande checklist geeft je een antwoord op vragen als: Welke mogelijkheden biedt de Wmo nu EHS als beperking onder het VN-verdrag Handicap valt? Is het mogelijk zelf een plan in te dienen? Wat is het verschil tussen een melding en een aanvraag? Aan welke termijnen moet de gemeente zich houden? Hoe kan ik zelf die termijnen bewaken? Waaraan moet een ondersteuningsplan voldoen? En hoe zit het met de ‘eigen bijdrage’? In dit artikel vind je de belangrijkste stappen en grootste valkuilen op een rij, met ook nieuwe ideeën ter inspiratie.
Bij elk van de 20 stappen vind je een algemene toelichting en een ervaringsverhaal met mijn struikelblokken en leermomenten. Ervaringen die je een beeld geven van de uitdagingen die je kunt tegenkomen tijdens een Wmo-traject. Het schema ‘De belangrijkste wettelijke termijnen op een rij’ helpt je bij het bewaken van de beslistermijnen. Doe er je voordeel mee en stap niet in dezelfde valkuilen als ik.
DOWNLOAD PDF: Open en download hier de volledige tekst en toelichting bij de 20 stappen.