Hoe weet ik of ík elektrogevoelig ben?

Heb je gezondheidsklachten die bij gezondheidsklachten vermeld zijn en treden deze gezondheidsklachten in bepaalde omstandigheden wél en in andere omstandigheden niet op? Dan is het zinvol om verder uit te zoeken of jouw klachten te maken hebben met de aanwezigheid van elektromagnetische velden.

Met onderstaande stappen kun je voor jezelf uitmaken of elektrogevoeligheid of stralingsgevoeligheid een rol speelt bij jouw gezondheidsklachten.

Schakel apparatuur uit

Tegenwoordig maakt veel apparatuur zoals mobiele telefoons, Dect- telefoon, I-pads, tablets, laptops, draadloos internet (Wifi) gebruik van hoogfrequente zendsignalen. Veel mensen ondervinden gezondheidsklachten van deze signalen.

Door deze apparatuur uit te schakelen verminder je de straling. Om te testen of jij gevoelig bent voor deze straling is het nodig om alle apparatuur voor minimaal een paar dagen uit te zetten. Dit betekent: stekker eruit en/of batterij eruit. Lukt dat niet omdat huisgenoten niet buiten de apparatuur kunnen? Spreek dan af dat in ieder geval ’s nachts de apparatuur uit staat. Meestal is een paar dagen/ nachten testen voldoende. Om thuis bereikbaar te blijven is het raadzaam een vast telefoontoestel (terug) te plaatsen.

Daarna stapsgewijs alles weer aanzetten en bepalen welk effect dit heeft op uw welbevinden.

Schakel de stroom uit, ’s nachts maar liefst ook overdag

Door de stroom (’s nacht) uit te zetten (stoppen om) verlaag je de laagfrequente straling in jouw woning. Let wel op dat je de koelkast niet te lang uitzet. Kunnen niet alle groepen uit? Schakel dan in ieder geval de groepen in en onder jouw verblijfruimte en slaapkamer uit. Slaap is belangrijk voor het herstel van jouw klachten en voor de weerbaarheid overdag. Vergeet niet een zaklamp klaar te leggen.

Verblijf op een stralingsarme plaats

In Nederland zijn nog steeds schone gebieden en plekken te vinden, zelfs in de grote stad. Het is vooral een kwestie van rondkijken en (laten) meten. De stichting EHS heeft in samenwerking met anderen een lijst samengesteld met stralingsarme verblijfplaatsen.

Stress en EHS

Schadelijke elektromagnetisch velden hebben een stressverhogend effect. Anders gezegd: elektrohypersensitiviteit maakt dat je bevattelijker bent voor (andere) stressfactoren. Kies daarom een testperiode uit waarin er rust is om de verschillen in beleving op te merken.

Houd een dagboek bij van je acties en bevindingen

Noteer zoveel mogelijk van je bevindingen in een dagboekje en ga pas na afloop van een periode na of er een patroon te herkennen is. Betrek eventuele huisgenoten in het traject. Hun observaties kunnen belangrijk zijn.

Wat nu?

Heb je, misschien na lang puzzelen, een duidelijk en consistent verband gevonden tussen het optreden van gezondheidsklachten en het al of niet aanwezig zijn van bronnen van bepaalde elektromagnetische velden? Dan is ons advies om blijvend iets aan jouw situatie te doen. Dat kan door bijvoorbeeld het permanent verwijderen van stralingsbronnen en bronnen die niet weg te halen zijn af te schermen. Ook kun je aanpassingen doen in de elektrische installatie zodat de spanning automatisch afgeschakeld wordt wanneer er geen elektriciteitsvraag meer is. Kijk ook bij de Tien tips voor vermindering van de blootstelling thuis (download).

Voor het nemen van afschermingsmaatregelen is het raadzaam een specialist in de arm te nemen. Zonder de deskundig advies loop je het risico de situatie te verergeren of geld te spenderen aan zaken die niet werken. Zoek je een deskundig en betrouwbaar advies, neem dan contact met ons op en we verwijzen je door. Vemes is een betrouwbare beroepsvereniging van meetspecialisten.

Stichting EHS heeft bovenstaande informatie afgeleid uit een uitgebreide enquête die gehouden is onder meer dan 400 mensen die zich bij ons gemeld hebben met klachten.