Kan ik de slimme meter laten vervangen door een digitale meter?

Ja, je kunt de slimme meter laten vervangen door een digitale meter. Vraag dan wel bij de netwerkbeheerder na of er absoluut geen communicatiemodule of bluetooth in zit en dus geen hoogfrequente straling afgeeft.

Er kunnen kosten verbonden zijn aan het vervangen van de slimme meter. Enexis berekend ongeveer 300 euro, ook als je aangeeft elektrogevoelig te zijn. Bij Liander zijn de kosten 72 euro, maar als het vanwege elektrogevoeligheid is doen ze het gratis. Het is ons niet bekend op welke manier je moet aantonen dat je elektrogevoelig bent. Vraag in ieder geval altijd na bij de netwerkbeheerder of er kosten verbonden zijn aan het vervangen van de meters. Op mijnaansluiting.nl kun je nagaan wie je netwerkbeheerder is.

Meer informatie over het weigeren of vervangen van de slimme meter is te vinden op de websites van de netwerkbeheerders:

ACM consuWijzer – ik wil geen slimme meter

Liander – nieuwe meter weigeren

Enexis – andere-meter-aanvragen

Stedin – oude meter behouden

Coteq Netbeheer – slimme meter weigering

Op de sites van RENDO Netwerken en Westland Infra is geen informatie te vinden over het vervangen of weigeren van de slimme meter. Neem hiervoor contact op via de site van de betreffende netwerkbeheerder.
Rendo.nl
Westland Infra

 

Terug naar FAQ.