Gezondheidsklachten door straling

Van Dam, Jolanda, 2018, ISBN13: 9789020214741

Jolanda van Dam beschrijft hoe ze EHS ervaart. In haar boek ‘’Gezondheidsklachten door straling’’ neemt de schrijfster de lezer mee haar leven in. Ze laat zien in welke bizarre werkelijkheid mensen terechtkomen die ziek worden door elektromagnetische velden (EMV) die ons allemaal 24 uur per dag omringen.

Uit een doodgewoon leven met gezin, werk en een passie voor musicals, werd ze losgerukt en belandde in een nachtmerrie met lichamelijke klachten die zonder verklaring bleven. Het bleek een wereld waarin artsen haar niet serieus namen en geen werkzame behandeling konden bieden. Ze begon langzaam te beseffen dat haar klachten afhankelijk waren van de plek waar ze zich bevond. Ze kwam er uiteindelijk achter dat haar malaise werd veroorzaakt door gewone voorwerpen die de laatste 10 tot 15 jaar in snel tempo zijn ingeburgerd in ons alledaagse leven, zoals smartphones, wifi en andere apparatuur. Toch, met het besef van de ziekteoorzaak, begon de auteur ook aan de langzame weg naar herstel en de opbouw van een nieuw leven. Van Dam laat zien dat haar gezondheid kwetsbaar blijft. Waarschijnlijk zal ze voor de rest van haar leven EMV moeten vermijden.

In haar verhaal verweeft de schrijfster ook verhalen van lotgenoten die allemaal een eigen manier van omgaan met EHS moesten vinden. Ook laat ze anderen aan het woord komen, zoals een specialist in het meten en reduceren van EMV en de oprichter/oud-voorzitter van Stichting EHS.
Hoewel het boek is aangevuld met praktische en achtergrondinformatie, ligt de eigenlijke kracht in het verhalende deel. Opmerkelijk genoeg lukt het de auteur dit complexe onderwerp en haar aangrijpende verhaal op een prettig lichte en humoristische wijze te benaderen. Daarmee maakt Van Dam een ingewikkeld thema op een eenvoudige en meeslepende manier toegankelijk en is dit boek ook een aanrader voor lezers die nog niet eerder van EHS hebben gehoord.

In maart 2018 werd het boek in Ypelo op een EMV-arme locatie gepresenteerd. De woorden van Van Dam waren doorspekt met humor en lieten een persoon zien die ondanks alle tegenslag met de steun van haar gezin, een nieuwe weg wist in te slaan.

Bestel direct via een klik op deze link.