Wonen in een stralingsarm appartement

Interview met Rob Mesman, bedenker van te bouwen appartementencomplex het Octagoon.

Het is een zonnige vrijdagmiddag als ik Rob Mesman voor het eerst spreek in een café in Arnhem. Als bedenker van het Octagoon, een volledig stralingsarm te bouwen appartementen complex, met als locatie ergens in Noord Holland, heeft hij mijn nieuwsgierigheid gewekt. Wie is deze man en wat is zijn drijfveer?

Kun je uitleggen wat het Octagoon inhoudt?

Het Octagoon is een plan om 16 stralingsarme appartementen te bouwen in een ronde vorm. Acht op de begane grond, en acht op de eerste verdieping. De ronde vorm leent zich het beste voor afscherming, zeker omdat ik de binnentuin ook wil afschermen met dun gaas. Binnenshuis zal er een 24 Volt stroomnet worden aangelegd en alleen in een bijgebouw is er 220 Volt aanwezig. Tekeningen van dit idee zijn te vinden op http://www.octagoon.nl

Hoe maak je de appartementen stralingsarm? Welke straling wordt hierbij tegengehouden?

Er zal veel gebruik gemaakt worden van metaal, metalen gevelbekleding, metalen dakbekleding en kozijnen en deuren. Voor de ramen gebruiken we HR ++ glas, dat bestaat uit drie lagen waar metaal op is gedampt. Dit houdt de hoogfrequente straling uit de omgeving genoeg tegen. Voor de laagfrequente velden zorgen we voor afgeschermde bedrading en leggen we binnenshuis alleen een 24 Volt stroomnet aan.

Wie zorgt ervoor dat dit inderdaad goed wordt uitgevoerd?

Er is inderdaad nog geen ervaring bij architecten en aannemers met de bouw van stralingsarme gebouwen. Daarom is er inmiddels een protocol opgesteld. We huren voor het realiseren van dit project ook de meetspecialisten van Vemes in en deze zullen ook betrokken worden bij de bouw zelf.

Hoe ben je op dit idee gekomen?

Mijn interesse in dit onderwerp is ongeveer een jaar geleden is gewekt door mijn vriendin die gevoelig werd voor straling. Gelukkig is zij er goed van afgekomen. Maar zij had weer een andere vriendin, die met ernstige Elektro Hyper Sensitiviteit (EHS) en zonder geld in een benarde situatie leeft. Toen ik dit hoorde dacht ik: “Dit moet toch anders kunnen”. Vanaf dat moment ben ik mij in de materie gaan verdiepen. Ik zag onder anderen de documentaire ‘Ubiquity’ over een aantal mensen met ernstige stralingsklachten over de hele wereld. Het heeft mij echt verbaasd dat deze documentaire niet meer opschudding heeft veroorzaakt.

Je zei net dat het Octagoon ook kan bijdragen aan de erkenning van EHS. Hoe zie je dat?

Dat Elektro Hyper Sensibiliteit (EHS) niet erkend is, is een groot probleem, maar dat kan niet lang meer duren. Als blijkt dat mensen zich veel beter gaan voelen nadat ze een paar weken in een stralingsarm gebouw verblijven, dan kun je dat toch niet meer volhouden dat EHS niet bestaat? Mijn idee is daarom dat de bouw van het Octagoon op die manier ook een bijdrage moeten leveren aan de erkenning van EHS.

In welke fase verkeert de bouw van het Octagoon op dit moment?

Op dit moment is de eerste stap om een locatie te vinden waar het Octagoon gebouwd kan worden. Dit valt nog niet mee omdat het bestemmingplan allereerst moet kloppen met wat wij willen bouwen. In het buitengebied mag vaak niet gebouwd worden en in het binnengebied is verdichting niet toegestaan. Daarmee valt veel af. Maar ik ben hard bezig en ik ben er van overtuigd dat we een locatie zullen vinden. Als de locatie eenmaal bekend is, dan kunnen we verder met een bouwtekening. Ook kunnen we dan pas een berekening maken wat de kosten van een appartement worden. Nu is daar nog niets van te zeggen.

Wanneer kom je in aanmerking om je in te schrijven? Kun je je bijvoorbeeld ook inschrijven als je gevoelig bent voor chemische stoffen of geuren?

Iedereen kan zich inschrijven, maar het is natuurlijk speciaal bedoeld voor mensen die Elektrogevoelig zijn. In het gebouw zal het gebruik van draadloze apparatuur niet zijn toegestaan. Je kunt je ook inschrijven als je gevoelig bent voor geuren en chemicaliën. We beperken ons in de bouw zoveel mogelijk tot bouwmaterialen die stabiel zijn: staal, steen, glas en hardhout. Alle materialen waaruit dampen vrij kunnen komen, mogen niet worden gebruikt. Dus geen laminaat of betonnen dekvloer etc. We streven ernaar te voldoen aan de richtlijnen voor mensen met Multiple Chemical Sensitivity (MCS).

Wat kun je doen als je belangstelling hebt voor een dergelijke woning?

Als je belangstelling hebt kun je je aanmelden via info@vvesupport.nl of bellen met (023) 57 17 653. Dan krijg je de info folder per post toegestuurd. Hoe meer belangstellenden, hoe beter, omdat dit ook de financiers meer zekerheid geeft.

Hebben mensen die zich aanmelden ook inspraak op de verdere uitvoering?

De invloed is voorlopig beperkt. We zullen optimaal gebruik moeten maken van de ruimte en dat moeten we in eerste instantie aan een architect overlaten.

Zijn de appartementen allemaal te koop? Of is er ook een gedeelte bestemd voor verhuur?

Dat is nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Sowieso moet het grootste deel worden verkocht. Ik zou graag een deel van de appartementen beschikbaar houden voor verhuur. In die situatie is tijdelijke bewoning voor mensen, die even op adem willen komen, ook een optie. Ook is er dan een ingang voor mensen die geen appartement kunnen kopen.

Wat is eigenlijk jouw persoonlijke drijfveer bij dit project?

Ik kan wel zeggen dat mijn drive om dit project te realiseren heel groot is. Ik werk er dagelijks sowieso wel drie uur aan. Mijn doel is om dit hoe dan ook voor elkaar te krijgen, zodat er iets is waaraan i.v.m. de erkenning van EHS te refereren valt. Dat vind ik hoog tijd.