Mensen met EHS moeten mee kunnen doen aan de samenleving en ze hebben het recht op toegankelijkheid en inclusie. Zij vallen onder het VN-verdrag Handicap en kunnen zich daarop beroepen. Stichting EHS heeft dit twee jaar geleden door verschillende instanties bevestigd gekregen.
Bij veel politici en beleidsmedewerkers is dit echter nog niet bekend en voor hen is EHS nog een onbekende handicap. Daarom heeft Stichting EHS in het voorjaar van 2025 alle Nederlandse gemeenten en raadsleden hierover geïnformeerd met als doel bewustwording van de positie van mensen met EHS en het vergroten van hun mobiliteit. Voor eventuele contacten die jij met je gemeente hebt is het belangrijk om te weten dat je gemeente deze informatie heeft ontvangen.
Acties Stichting EHS richting VNG en gemeenten
Op verschillende manieren is Stichting EHS bezig geweest met het informeren van gemeenten over de rechten van mensen met EHS.
Allereerst hebben we contact gehad met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dit heeft ertoe geleid dat de VNG een kort bericht heeft geplaatst in haar nieuwsbrief ‘’Iedereen doet mee’’ van april 2025. Het bericht verwijst naar een webpagina van Stichting EHS met gerichte informatie hierover voor gemeenten.
Vervolgens hebben we naar alle Colleges van Burgemeesters en Wethouders een bericht gestuurd met deze informatie en een verwijzing naar bovengenoemd bericht op de website van Stichting EHS. Hierop hebben we inmiddels verschillende positieve reacties gehad van gemeenten. Deze gemeenten waardeerden het dat we ze wezen op deze specifieke doelgroep in het kader van het VN-verdrag Handicap en het lokale inclusiebeleid.
Aansluitend hebben we via de griffiers een vergelijkbaar bericht gestuurd aan alle raadsleden van de gemeenten. In veel gemeenten is ons bericht op de lijst met ingekomen stukken voor de eerstvolgende raadsvergadering geplaatst. Raadsleden kunnen dan zelf zien wat ze er mee doen. Ze kunnen het stuk bijvoorbeeld agenderen op de raadsvergadering. Op deze manier kunnen alle leden van gemeenteraden nu op de hoogte zijn van de rechten van elektrogevoeligen.
Lokale Inclusie beleid gemeenten
Belangrijk doel van deze informatie is bewustwording. Wat kunnen gemeenten met deze informatie over de rechten van mensen met EHS doen?
In algemene zin zijn gemeenten verplicht inclusie te bevorderen van alle inwoners in hun gemeente. Ze moeten hiervoor een Lokale Inclusie Agenda (LIA) hebben. Daarin staan de plannen om de gemeente inclusief en toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. De gemeenten moeten passende maatregelen nemen zodat personen met een handicap zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk kunnen leven. Niet alle voorzieningen in de gemeente hoeven direct toegankelijk te zijn. Het gaat om een geleidelijke verbetering. Bij nieuw beleid moet de gemeente wel altijd direct rekening houden met de positie van mensen met een beperking. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de VNG.
Overigens hebben nog lang niet alle gemeenten een Lokale Inclusie Agenda. Ongeveer de helft van de gemeenten heeft er een of is daar mee bezig.
Meer specifiek moeten gemeenten in hun inclusiebeleid ook rekening houden met elektrogevoeligen. De toegankelijkheid voor mensen met EHS zal nu dus ook meegenomen moeten worden in de plannen van de Lokale Inclusie Agenda. Concreet gaat dit bijvoorbeeld over de gevolgen voor mensen met EHS van eventuele stadswifi en wifi in openbare gebouwen. Gemeenten kunnen (geleidelijk) aparte stralingsarme zones in openbare gebouwen als gemeentehuizen en bibliotheken realiseren. Gemeenten moeten zich ervan bewust zijn dat ze niet zomaar nieuwe stappen mogen zetten die de positie van elektrogevoeligen verslechteren.
Ook zijn gemeenten verantwoordelijk voor ondersteuning aan mensen die niet zelfredzaam zijn vanwege hun handicap vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). De Wmo moet in lijn zijn met het VN-verdrag Handicap. Dit geldt dus ook voor mensen met EHS. Zie voor meer info ons bericht hierover op onze website.
Informatiebrief aan gemeenten
Een aantal gemeenten heeft naar aanleiding van ons bericht vragen gesteld over wat ze kunnen doen voor deze groep. Sommigen zijn ook bekend met mensen met EHS in de gemeente en/of hebben gevraagd om ondersteuning. Ze vragen onder andere welke aanpassingen en maatregelen ze kunnen nemen om deze groep te ondersteunen.
Om de gemeenten hierin tegemoet te komen en ze verder te informeren is Stichting EHS bezig een informatiebrief op te stellen waarin staat wat mensen met EHS nodig hebben en wat gemeenten kunnen doen voor deze groep. En meer specifiek: welke maatregelen en/of aanpassingen ze zouden kunnen treffen voor mensen met EHS.
Actief in je eigen gemeente
Stichting EHS heeft ervoor gezorgd dat het recht op toegankelijkheid en inclusie van mensen met EHS nu bekend is in alle gemeenten. Maar dat is pas een eerste stap in de bewustwording. Wat zou je zelf met deze informatie kunnen doen?
Misschien was je al van plan contact op te nemen met je gemeente – of heb je de gemeente al benaderd – over een probleem met straling. Daarbij kan deze invalshoek van toegankelijkheid en inclusie je een concreet handvat geven. En ook als je een beroep wilt doen op de Wmo kun je van deze info gebruik maken. De informatie over de rechten van mensen met EHS is nu bekend bij gemeenten, dus doe er je voordeel mee.
Verder maken gemeenten gebruik van ervaringsdeskundige mensen met een handicap voor het opstellen van hun Lokale Inclusie Agenda. Als reactie op de mail die we stuurden hebben enkele gemeenten concreet laten weten graag in contact te komen met een inwoner met EHS. Dit betreft de gemeenten Delft en Diemen. Als je in een van deze gemeenten woont en bij wilt en kunt dragen aan de LIA, laat dat ons dat dan even weten via info@stichtingehs.nl. De ervaringen in deze gemeenten kunnen voor ons dan tegelijk als proeftuin gaan dienen.
Vraag ook in jouw gemeente aandacht voor de positie van mensen met EHS. Doe dit eventueel samen met lotgenoten. Zorg er daarbij wel altijd voor dat je goed op de hoogte bent van de rechten van mensen met EHS. Dit kun je doen door naast dit bericht ook ons eerdere bericht goed te lezen. Ook kun je gebruik maken van de informatiebrief met mogelijke maatregelen die stichting EHS nog gaat maken. Zo wordt ook van onderaf de bewustwording in gemeenten gestimuleerd.
Heb je nog vragen, of heb jij al positieve of negatieve ervaringen in je contacten met je gemeente? Stuur ons dan een mail via info@stichtingehs.nl. Wij kunnen dan kijken of we deze ervaringen in eventuele vervolgcontacten met gemeenten kunnen meenemen.