Projecten en activiteiten van Stichting EHS 2024

12-05-2025

Jaarverslagen hebben de naam saai te zijn en belanden meestal in donker hoekje op de website om daar netjes tot verstoffen. Dat is niet altijd terecht. In ons jaarverslag lees je namelijk in een notendop wat er afgelopen jaar allemaal is gebeurd binnen stichting EHS. Lees je dit, dan heb je een mooi overzicht. Denk je nu: “Goh, het lijkt me wel interessant om aan één van deze activiteiten mee te werken”. Stuur ons dan even een berichtje. We kunnen altijd goede mensen gebruiken. Wil je na het lezen van deze tekst óók graag iets over onze financiën weten? Kijk dan even in ons jaarverslag 2024.

Projecten en activiteiten 2024 

Medische werkgroep 

In 2024 is de stichting gestart met een medische werkgroep. De werkgroep bestaat eind 2024 uit zeven mensen, waarvan vier een medische achtergrond hebben en één een juridische. Doel van de werkgroep is om Nederlandse artsen te ondersteunen bij het diagnosticeren en behandelen van mensen met EHS door op internationaal niveau informatie te verzamelen over artsenprotocollen en in te zetten tests, en om deze toegankelijk te maken voor artsen in Nederland. 

Via Ieder(In) wordt er jaarlijks in november een online ontmoeting georganiseerd tussen tweedejaars studenten Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam en vrijwilligers van patiëntenorganisaties aangesloten bij Iederin. Omdat Stichting EHS sinds eind 2023 is aangesloten bij Ieder(in) werden wij uitgenodigd om hier ook aan deel te nemen. Vanuit de medische werkgroep hebben twee mensen, beiden ervaringsdeskundig, deze voorlichting op zich genomen. Lees hier het verslag op onze website.

Werkgroep inclusie 

De werkgroep Inclusie is in 2024 onverminderd actief gebleven om duidelijk te maken dat mensen met EHS (elektrohypersensitiviteit) vallen onder het VN-verdrag Handicap en wat dat in de praktijk betekent. In dit kader heeft Stichting EHS begin juli 2024 een informatieve notitie gestuurd aan het Kennisplatform EMV (Elektromagnetische Velden), waarin EHS als handicap wordt toegelicht. Met deze notitie wil de stichting de (juridische) positie van elektrogevoeligen bij het Kennisplatform verduidelijken. Lees hier de de notitie met toelichting over EHS als handicap 

Schrijfwerkgroep 

Halverwege 2024 is een nieuwe werkgroep opgericht: de schrijfwerkgroep. Doel van de werkgroep is om gezamenlijk te werken aan brieven en/of andere teksten om maatschappelijke bewustwording te vergroten, misstanden aan te kaarten en voorlichting te geven aan specifieke doelgroepen over stralingsrisico’s en de beperkingen waar mensen met EHS tegen aanlopen in het dagelijks leven. In 2024 is gewerkt aan een brief aan audiciens over het gebruik van bluetooth in gehoorapparaten en de problemen die dit geeft voor onze doelgroep. Ook hebben we gewerkt aan een brief aan scholen. De brieven sluiten aan bij het onderwerp inclusiviteit. In 2025 kunnen wij hierover het vervolg melden. De werkgroep bestond eind 2024 uit twee werkgroepleden en twee bestuursleden. 

Werkgroep Politiek 

De meeste werkzaamheden op dit terrein zijn in 2024 gedaan in samenwerking met Europeans for Safe Connection (ESC). In dat verband is gewerkt aan een lobby in het Europees Parlement, gericht op aanpassing van de Gigabite Infrastructuur Wet van de EU, werd gereageerd op regelgeving die impact heeft op EMV-risico’s en werd deelgenomen aan het Health Policy Platform en het Health Technology Assessment Network. 

Nationaal hebben we gereageerd op de internetconsultatie voor de pakketwijziging 2024-1 van het frequentiebesluit 2014. We gaven onze visie op gezondheidseffecten van EMV. Eind 2024 is een brief gestuurd naar de Kamercommissie Digitale zaken waarin wordt gevraagd om een scherp beleid tegen verslaving van kinderen aan digitale media. 

Op initiatief van één van de betrokkenen bij onze stichting is een zienswijze ingediend op het digitaliseringsbeleid van verschillende gemeenten. 

Belteam infolijn 

Het belteam van de infolijn is begin 2024 versterkt met een extra belteamlid. Daarmee bestond het belteam het grootste deel van het jaar uit zes mensen: drie belteamleden, een inwerkcoach, coördinator en een meedenkend bestuurslid. 

Aan het begin van het jaar was de infolijn drie dagdelen bereikbaar. Mede door het enthousiasme van het nieuwe belteamlid groeide de bereikbaarheid in de loop van het jaar uit naar vijf dagdelen. In totaal zijn 118 gesprekken gevoerd met een gemiddelde duur van 24 minuten. 

In mei 2024 zijn we overgestapt van een 0900-nummer naar een 085-nummer. Dit bleek een schot in de roos. De primaire reden is dat het imago van een 085-nummer beter past bij ons als non-profit organisatie. Een leuke bijkomstigheid is dat het nieuwe nummer niet alleen goedkoper bleek voor de beller, maar ook voor ons als stichting. Een win-win situatie dus. 

Werkgroep Witte Zone 

In eerdere jaren heeft de witte zone werkgroep vastgesteld waar een witte zone aan moet voldoen en welke omstandigheden nodig zijn om in een stralingsarme locatie mensen die elektrogevoelig zijn te kunnen helpen. Deze condities zijn in de praktijk toegepast op één tijdelijke locatie. Een definitieve locatie is nog niet gevonden, hoewel er een aantal stralingsarme locaties op de website van onze stichting zijn opgenomen. 

In 2024 is een aanzet gemaakt om te komen tot een nieuw project waaraan mensen kunnen deelnemen die willen investeren in een stralingsarme locatie door gezamenlijk vastgoed te kopen op een stralingsarme locatie. Het is de bedoeling dat dit project in 2025 van start gaat. 

Redactie  

De redactie is ook in 2024 actief geweest op social media via Facebook, Instagram en LinkedIn. Op deze platforms beheert de stichting een pagina waarop regelmatig updates worden gedeeld over activiteiten, EHS en straling. In 2024 groeide het aantal volgers op Facebook tot ruim 2.300, terwijl LinkedIn een lichte stijging zag naar 240 volgers. Op Instagram verdrievoudigde het aantal volgers bijna tot 280. Het aantal bezoekers op de Facebook- en Instagrampagina’s nam toe, terwijl LinkedIn een lichte daling liet zien, mede door minder frequente posts in vergelijking met 2023. 

In 2024 zijn er vijf online nieuwsbrieven en één papieren nieuwsbrief verstuurd. Het aantal abonnees op de nieuwsbrief is in 2024 verder gegroeid. 

De nieuwe website is goed ontvangen en zo’n 5.000 bezoekers per maand weten hun informatie daarop te vinden. Er wordt continue gewerkt aan verbeteringen en uitbreiding van de website. Zo zijn er in 2024 pagina’s toegevoegd met wetenschappelijke artikelen en over zonnepanelen. Ook zijn er een aantal nieuwsberichten gepubliceerd.   

Meldpunt EHS  

Het meldpunt van Stichting EHS speelt een belangrijke rol in het verzamelen van informatie over gezondheidsklachten die worden ervaren als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische velden. Door deze meldingen in kaart te brengen, ontstaat een beter beeld van de ernst en de impact van deze klachten. Hoe beperkend zijn de symptomen in het dagelijks leven? Welke activiteiten kunnen getroffen personen door hun klachten niet of nauwelijks meer uitvoeren? Deze inzichten helpen niet alleen bij het signaleren van trends en patronen, maar ook bij het vergroten van het bewustzijn rondom elektrogevoeligheid en de gevolgen ervan. 

  • In 2024 zijn er in totaal 116 eerste meldingen binnengekomen, aangevuld met 32 vervolgmeldingen van mensen die eerder al een melding hebben gedaan, waarmee het totaal aantal meldingen sinds 2014 op 1.576 komt (1.306 eerste meldingen en 270 vervolgmeldingen).  
  • Melders beoordeelden de ernst van hun klachten gemiddeld met een 8,4 op een schaal van 1 tot 10, en de mate waarin deze klachten hen beperken in het dagelijks leven met een 8,0.  
  • Deze cijfers benadrukken de significante impact van elektromagnetische velden op het welzijn en functioneren van de getroffen personen. 

Lees hier een gedetailleerde analyse van deze meldingen, inclusief trends en bevindingen. 

Rechtszaak tegen uitrol nieuwe 5G frequentie 

Stichting EHS heeft begin 2024 bij de Rechtbank Rotterdam bezwaar aangetekend tegen de uitrol van de 3.5 GHz frequentie. Daarbij is tevens een voorlopige voorziening gevraagd, zodat de frequenties niet gebruikt konden worden voordat een gerechtelijke uitspraak was gedaan. Onze bezwaren bouwden voort op eerdere rechtszaken, zoals die van Stop 5G NL. Ondanks de zorgvuldige onderbouwing van onze bezwaren werd de gevraagde voorlopige voorziening afgewezen door de rechter. Na bestudering van de uitspraak en de consultatie van verschillende advocaten hebben we besloten om de rechtszaak niet voort te zetten. De kans op succes was minimaal en de kosten te hoog. Belangrijke overweging hierbij is dat rechters de visie van adviesorganen van de overheid meestal volgen en er in Nederland geen professoren van statuur zijn die onze visie delen. Invliegen van wetenschappers uit het buitenland en vertaling van hun bijdragen tijdens de rechtszaak zouden additionele kosten met zich meebrengen, die de spankracht van onze stichting te boven gaat, ook bij crowd-funding. Lees hier de artikelen over onze gang naar de rechtban

Hoorzitting bij het ministerie van VWS / Bezwaar afwijzing PGO- subsidie 

Stichting EHS heeft in 2023 een aanvraag ingediend voor de subsidie voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties (PGO-subsidie). Deze aanvraag is afgewezen, waarna wij bezwaar hebben ingediend. Op 14 augustus 2024 heeft Stichting EHS een hoorzitting gehad bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in verband met deze afwijzing. Lees hier het verslag van de hoorzitting. 

Eind 2024 ontvingen wij het besluit op ons bezwaar. In dit besluit staat: “Ik verklaar uw bezwaar ongegrond, omdat uw bezwaar niet tot een ander besluit kan leiden. Dit betekent dat ik u geen gelijk geef en dat het besluit van 25 maart 2024 in stand blijft, met een aanvulling van de motivering.” Stichting EHS beraadt zich op dit moment op mogelijke vervolgstappen. 

Contacten met overheden 

Het kennisplatform Elektromagnetische Velden (KEMV) heeft één klankbordgroep vergadering georganiseerd waaraan we hebben deelgenomen. Daarbij is een presentatie verzorgd over het belang om het VN-verdrag Handicap toe te passen op mensen die kwetsbaar zijn voor EMV en het voortdurend tekortschieten van overheden bij het onderkennen van milieurisico’s voor de volksgezondheid, waaronder EMV. Stichting EHS heeft voorgesteld om een werkgroep inclusie en voorzorg te vormen. Er is vervolgens door het KEMV positief over deze voorstellen besloten en heeft er één gesprek over plaatsgevonden.  

De werkgroep vuile stroom, die op initiatief van stichting EHS is opgericht heeft een aantal besprekingen georganiseerd en komt in 2025 tot een afronding. 

Samen met het Nederlands Platform Stralingsrisico’s wordt af en toe gesproken met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de EMV problematiek en de visie van de Gezondheidsraad daarover. In 2024 werd een bespreking van begin 2025 voorbereid. We houden goede hoop dat deze gesprekken op enig moment vrucht af zullen werpen voor mensen met EHS en de samenleving als geheel, nu een nieuwe beleidslijn is ingezet waarbij er oog is voor het feit dat burgers milieurisico’s eerder blijken te zien dan overheden. Bij het Kennisplatform EMV hebben we verschillende keren gepleit voor een dergelijk beleid. Goed om te zien dat dit geland is en van toepassing wordt geacht voor gezondheidsrisico’s van EMV. 

Stralingsarme verblijfplaatsen 

Op onze website houden wij al vele jaren een lijst bij van stralingsarme verblijfplaatsen. Dit kunnen campings zijn of vakantiehuisjes waar mensen goede ervaringen hebben opgedaan en stralingsarm hebben kunnen verblijven. In 2024 zijn zo’n 30 nieuwe stralingsarme verblijfplaatsen aangemeld via onze website.  

Landelijke contactdag 

Dit jaar is de Landelijke contactdag opnieuw gehouden in de Werkstee van de Schovenhorst in Putten. Rob van der Boom hield een presentatie over de stand van zaken binnen de stichting. Daarna volgde een presentatie van Petra Vriens over het lidmaatschap van onze stichting van Ieder(in). Vervolgens was het de beurt aan Martine Vriens over de erkenning van EHS onder het VN-Verdrag Handicap. ’s Middags was er een programma gericht op ontspanning en een workshop over de manier waarop je de straling kunt beperken.  Er was volop gelegenheid voor contact met de andere aanwezigen.  Er waren ongeveer 60 aanwezigen. Lees hier het verslag van de Landelijke contactdag 2024.

Helaas heeft de Schovenhorst ons in november 2024 laten weten dat zij wifi in de Werkstee hebben laten installeren en dat deze niet meer uitgeschakeld kan worden bij een volgende bijeenkomst. Dat betekent dat wij niet meer terecht kunnen bij de Schovenhorst voor een volgende bijeenkomst en op zoek zijn naar een alternatief. Tegelijkertijd blijven wij in gesprek met de Schovenhorst om te zoeken naar een gezamenlijke oplossing.  

Regiodagen  

Regiodagen worden elk jaar in het najaar georganiseerd. Het zijn huiskamerbijeenkomsten waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en informatie kunnen uitwisselen. Om technische vragen goed te kunnen beantwoorden is er altijd een deskundige meetspecialist aanwezig. Dit jaar waren er 6 gastadressen die goed verspreid in het land lagen. In totaal waren er ± 80 deelnemers.   

ESC-Europeans for Safe Connections  

Stichting EHS is één van de oprichters van ESC. In 2024 heeft ESC in Duitsland wederom een conferentie georganiseerd om elkaar te kunnen ontmoeten. De inhoudelijke focus was de stand van de wetenschap betreffende gezondheidsrisico’s van EMV. De presentaties zijn beschikbaar op de website ESC-info.eu. Om de doelstellingen te realiseren zijn werkgroepen opgericht waaraan ook vrijwilligers van stichting EHS kunnen deelnemen en is een politieke lobby voor aanpassing van EU-regelgeving gestart. Zie voor meer details het jaarverslag 2024 van de ESC.