EHSBlogberichtenNieuw onderzoek naar EHS gestart

Nieuw onderzoek naar EHS gestart

Iemand met EHS gerelateerde klachten stuurde ons een brief over de relatie die zij vermoedt tussen beschadigingen aan het zenuwstelsel en het ontstaan van EHS.

hersenen

Zij had dat niet alleen zo bij zichzelf ervaren, maar zag het ook bij anderen terug. We spreken hier over het oplopen van echt harde klappen door ongevallen met bijv. whiplash, hersenschudding, schedelbasisfractuur e.d. tot gevolg. Wat gebeurt er als je zo’n smak maakt, wat doet het met je zenuwen en kan dat uiteindelijk tot EHS leiden? Wat denkt u daarvan? Heeft u zich iets dergelijks ook wel eens afgevraagd? Een aantal wetenschappers in ieder geval wel.

Doe mee aan wereldwijd onderzoek naar EHS

Op de website van EMR Australia is een oproep tot deelname geplaatst aan een wereldwijd onderzoek naar EHS. Dit onderzoek wordt geïnitieerd door het team dat al eerder publiceerde over aantoonbaarheid van EHS na fMRI scans van een aantal mensen met EHS met die van mensen zonder te hebben vergeleken (Heuser&Heuser). Met een nieuw omvangrijk onderzoek hopen ze het verschijnsel EHS te ontraadselen. En iedereen met EHS klachten kan er aan meedoen.

Meerdere onderzoeksvragen

Voor die deelname is geen heel moeizame actie nodig. Het gaat namelijk alleen om het invullen van een vragenlijst. De lijst gaat over uiteenlopende onderwerpen. Dat is omdat de wetenschappers met ditzelfde materiaal in de loop van de tijd meerdere onderzoeken willen doen. In eerste instantie richt men zich op de effecten van beschadiging van de hersenen en het hart.

Meedoen is haalbaar

Het is daardoor wel een behoorlijk lange vragenlijst. Maar je kunt onderbreken en later waar je gestopt bent, gewoon weer verdergaan. Mocht de computer een probleem zijn, kijk dan of iemand anders de lijst voor je kan invullen. Ook kun je de antwoorden per post toesturen. De lijst is Engelstalig. En als dat een probleem is: met Google Translate of een woordenboek kun je heel ver komen: het hoeft immers geen beeldschoon proza te worden.
Bekijk dus of je mee wil doen aan dit wereldwijde onderzoek. Zou het niet geweldig zijn als ze met dit onderzoek ontdekken wat de lichamelijke oorzaak is van EHS?

Download de verkort weergegeven vragenlijst hier (13 pagina's ipv de originele 35 pagina's, veel lege ruimte is weggelaten).

Wil je ons steunen?

De stichting kan haar werk doen dankzij de giften van vele donateurs. Zonder jouw steun redden wij het niet.

Word donateur...

Activiteiten

Blijf op de hoogte

Klik hier om je in te schrijven op onze mailinglijst en blijf op de hoogte van nieuws rond EHS en onze activiteiten.

Blogbericht

Volg ons op Twitter

Go to top