EHSBlogberichtenKwakzalverij

Kwakzalverij

'Er bestaan geen wondermiddeltjes die elektromagnetische straling neutraliseren, harmoniseren, ordenen, structureren, transformeren, omvormen of omzetten in mensvriendelijke straling.'

Het enige wat je gegarandeerd kan beschermen tegen straling is het elimineren en afstand nemen van stralingsbronnen, het vervangen van draadloze verbindingen door bedrading en het aanbrengen van afschermende materialen als stralingwerende raamfolie, koolstofhoudende verf, behang met een aluminium laag of fijnmazig geleidende gaas en textiel.

In de meeste gevallen betekent het dat er geklust moet worden. Niet iedereen is even handig en daarom is het voor veel mensen verleidelijk om een zogenaamde ontstoorder aan te schaffen: dat is eenvoudig en overzichtelijk. Deze ontstoorder moet je ergens neerzetten, in het stopcontact steken of bij je dragen. De kopers ervan hopen dat dit wondermiddel hen op een gemakkelijke wijze uit de problemen helpt. Of het werkt, valt eenvoudig te controleren. Blijkt je mobieltje nog te werken na de aanschaf van een ontstoorder, dan is er niets veranderd. Baubiologie Maes heeft een groot aantal zogenaamde ontstoorders getest. Geen enkele had ook maar enig effect. De intensiteit, frequentie en modulatie van verschillende stralingsbronnen bleven onveranderd. Enkele ontstoorders produceerden zelfs elektrosmog. (Eco-Wise)

kwakzalverij

Veel personen met elektrostress zijn wanhopig en zijn bereid forse bedragen neer te tellen voor een snelle oplossing van hun gezondheidsproblemen. Daar spelen veel charlatans gewiekst op in door voor veel geld prullaria te koop aan te bieden. Hun middeltjes pretenderen van alles. Zij verminderen de elektromagnetische straling echter niet, wel de inhoud van de geldbuidel van de naïeve koper. Erger nog, het biedt enkel schijnveiligheid. Het gevaar bestaat dat men zich beschermd waant en dan geneigd is om de juiste maatregelen achterwege te laten met alle kwalijke gevolgen van dien.

De charlatans maken om hun middeltjes aan te prijzen, gebruik van imponerende quasiwetenschappelijke verhalen, onzinnige patenten, onbegrijpelijke onderzoeken, louche onderzoeksinstituten en oncontroleerbare gebruikerservaringen. Deze moeten aantonen dat hun middeltjes fantastisch werken. Vaak speelt bij de koper de gedachte dat als iets duur is, het wel goed móet zijn. Meestal zijn de kosten van de onderdelen slechts een fractie van de verkoopprijs. Natuurlijk noemt men daarnaast ook de kosten voor research en ontwikkeling die men terug wil verdienen. Maar uiteindelijk gaat het om de prijs-kwaliteit verhouding van het product en als er geen aantoonbaar nut is, dan is elke cent te veel betaald en is er sprake van oplichterij.

Er zijn talloze soorten wonderstickers die men op de mobiele telefoon kan plakken. De meeste stickers hebben geen enkel effect. Soms zit er een spoel in. En dan kan deze de straling van de mobiel tegenwerken. Hoe dat werkt? Actie (van mobiel) geeft reactie (door de spoel). In een kortgesloten spoel gaat bij een wisselend elektromagnetische veld een stroom lopen die een tegengesteld magnetisch veld levert en aldus de straling vermindert. De technische term hiervoor is een zuigkring. Een zuigkring op een mobieltje heeft echter geen zin. Want als een mobieltje niet goed met de zendmast kan communiceren, zal het zijn zendvermogen automatisch opschroeven. Daardoor ontstaat er juist meer straling aan de voor- en oorzijde van het mobieltje en dat is precies het tegenovergestelde van het beoogde effect.
Wat kun je wel doen om minder last van je mobiel te hebben? Beperk het gebruik tot het hoognodige. Stuur liever tekstberichten. Gebruik zoveel mogelijk de vliegtuigstand of doe hem uit. Draag het mobieltje niet tegen het lichaam en hou het niet tegen het oor. Gebruik liever de luidspreker, oortjes of een airtube headset. Kies bij de aanschaf van een mobieltje een lage stralingsbelasting, de z.g. SAR-waarde. (aHealtylife)

Er bestaan ook zuigkringen, bijvoorbeeld in de vorm van een schijfje, die men in de borstzak kan dragen om zodoende de belasting van het hart door elektromagnetische straling te verminderen. Dat zo’n zuigkring straling vlakbij vermindert, valt goed te meten. Maar of het afdoende beschermt is onduidelijk, omdat het enkel in een beperkt frequentiegebied werkt. En hoe is werking als de straling niet van voren komt?

Verstoren i.p.v. ontstoren is goed mogelijk met zogenaamde jammers. Een standaard jammer is het beste te vergelijken met een zendmast op zakformaat. Ze overstemmen de signalen van de in de buurt zijnde mobieltjes, waardoor die onbruikbaar worden. Het importeren en bezitten van jammers is streng verboden, omdat het de verbindingen van en met hulpdiensten kan verstoren.

Er zijn ook apparaatjes die kunstmatige elektromagnetische straling door toevoeging van elektromagnetische ruis trachten te maskeren. De hersencellen, zo stellen de leveranciers, zouden het totaal dan aanzien voor onschadelijke natuurlijke straling. Of hersenencellen zich inderdaad zo laten foppen is helemaal de vraag. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan waaruit blijkt dat elektromagnetische straling de beschermende hersenbloedbarrière laat lekken, waardoor deze toxines van buitenaf minder goed weert. (StopUmts)

De stelling aan het begin van dit artikel is niet 100% correct, omdat niet bewezen is dat wondermiddeltjes niet kunnen bestaan. De stelling heeft enkel de intentie op te roepen tot een sceptische houding tegenover wondermiddeltjes.

Er zijn hier slechts een aantal wondermiddeltjes aangekaart. Je kunt nog veel meer tegenkomen, zoals geactiveerd water of druppeltjes, behandelingen met indrukwekkende apparaten die je lichaam zogenaamd ontstralen en zelfs behandelingen op afstand. Maar laat je niet beetnemen door onbegrijpelijke en oncontroleerbare verhalen over een fantastische werking. Controleer altijd of er succesvol door onafhankelijke partijen degelijke dubbelblind onderzoeken met gebruikers zijn uitgevoerd. Experimenteer gerust als je ervan overtuigd bent dat een middel helpt. Helpt het dan gaat het vrijwel zeker om een placebo-effect. Als het middel niet of na enige tijd niet meer blijkt te werken, troost je dan niet met de gedachte dat als het middel niet was aangeschaft, de klachten nog veel erger zouden zijn geweest. Spreek altijd met de leverancier af dat als een middel niet naar tevredenheid werkt, het altijd teruggeleverd mag worden.

Kortom, het advies is elektromagnetische straling te elimineren en te weren, want dat werkt gegarandeerd het best. Raadpleeg hiertoe een meetspecialist die is aangesloten bij de branchevereniging VEMES.

Bronnen

 

Wil je ons steunen?

De stichting kan haar werk doen dankzij de giften van vele donateurs. Zonder jouw steun redden wij het niet.

Word donateur...

Blijf op de hoogte

Klik hier om je in te schrijven op onze mailinglijst en blijf op de hoogte van nieuws rond EHS en onze activiteiten.

Blogbericht

Volg ons op Twitter

Go to top