EHSMeer info

Elektrostress handboek

'Leren omgaan met ziekmakende elektromagnetische velden',

door Hugo Schooneveld.

Foto van boek

1e uitgave: april 2014

272 pagina’s – full colour

ISBN 97890902277936

Prijs €29,95

Bestel direct via een klik op deze link.

 

 


Elektrostress Handboek
Mensen kunnen ziek worden bij blootstelling aan bepaalde elektromagnetische velden (‘straling”) van zenders en elektronische apparatuur thuis, in de auto of op het werk. Klachten zijn o.a. chronische vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, hartritmestoornissen, oorsuizingen en andere lichamelijke en psychische klachten. Het verschijnsel heet ‘elektrostress’ of elektrohypersensitiviteit (EHS). Mensen verschillen in de velden die hen storen en de manieren waarop de stresssymptomen merkbaar worden.

Vragen die in dit handboek aan de orde komen zijn o.a.:

 • Wat zijn de gezondheidsklachten?
 • Welke soorten velden zijn er zoal?
 • Wat zijn de storende apparaten en installaties?
 • Wat is daartegen te doen?
 • Waarom begrijpen mijn artsen me niet?
 • Hoe kan ik weer een goed bestaan opbouwen?

Dit boek is geschreven voor:

 • Elektrogevoelige personen die een oplossing voor hun EHS klachten zoeken.
 • Artsen die patiënten met SOLK problemen willen doorgronden.
 • Beleidsmakers die gevraagd wordt de verspreiding van storende apparaten en zenders te reglementeren.
 • Wetenschappers die op zoek zijn naar aanknopingspunten voor verdiepend onderzoek.

Een uitgebreide literatuurlijst helpt geïnteresseerden verder de weg te vinden naar beschikbare publicaties.


Over de schrijverhugo

Dr. Hugo Schooneveld is als (neuro)bioloog gepromoveerd aan de RU te Groningen in 1970 en was daarna als wetenschapper werkzaam aan de -nu- Wageningen Universiteit en Researchcentrum - de WUR. Zijn werkterrein was de hormonale bestrijding van insecten.
Om eigen EHS ervaringen met anderen uit te wisselen, richtte hij rond 2001 een werkgroep op en in 2007 de Stichting Elektrohypersensitiviteit. Doel was de oorzaak van EHS klachten te doorgronden en een oplossing voor de problemen te zoeken langs de weg van fysische veldreductie.

De Stichting EHS fungeert in Nederland als kenniscentrum en als gesprekspartner voor officiële instanties en de overheid.


Het boek bevat de volgende hoofdstukken:

 1. Ten geleide
 2. Inleiding
 3. Elektriciteit en magnetisme
 4. De gezondheidsproblemen
 5. Opvattingen over EHS
 6. Velden rond stroomvoorzieningen
 7. Bronnen van EMV binnen en onderweg
 8. Zendmasten in de open lucht
 9. Problemen rond mobiel bellen
 10. Ziek van zendmasten
 11. Biologische effecten van elektromagnetische velden
 12. Hersenfuncties
 13. Richtlijnen bij blootstelling aan elektromagnetische velden
 14. Internationale bezorgdheid
 15. Het meten van velden
 16. Veldreductie ter vermindering van blootstelling an EMV
 17. Helpt veldreductie?
 18. Hoe nu verder?

Jolanda van Dam beschrijft hoe ze EHS ervaart. In haar boek ‘’Gezondheidsklachten door straling’’ neemt de schrijfster de lezer mee haar leven in. Ze laat zien in welke bizarre werkelijkheid mensen terechtkomen die ziek worden door elektromagnetische velden (EMV) die ons allemaal 24 uur per dag omringen.

Uit een doodgewoon leven met gezin, werk en een passie voor musicals, werd ze losgerukt en belandde in een nachtmerrie met lichamelijke klachten die zonder verklaring bleven. Het bleek een wereld waarin artsen haar niet serieus namen en geen werkzame behandeling konden bieden. Ze begon langzaam te beseffen dat haar klachten afhankelijk waren van de plek waar ze zich bevond. Ze kwam er uiteindelijk achter dat haar malaise werd veroorzaakt door gewone voorwerpen die de laatste 10 tot 15 jaar in snel tempo zijn ingeburgerd in ons alledaagse leven, zoals smartphones, wifi en andere apparatuur. Toch, met het besef van de ziekteoorzaak, begon de auteur ook aan de langzame weg naar herstel en de opbouw van een nieuw leven. Van Dam laat zien dat haar gezondheid kwetsbaar blijft. Waarschijnlijk zal ze voor de rest van haar leven EMV moeten vermijden.

In haar verhaal verweeft de schrijfster ook verhalen van lotgenoten die allemaal een eigen manier van omgaan met EHS moesten vinden. Ook laat ze anderen aan het woord komen, zoals een specialist in het meten en reduceren van EMV en de oprichter/oud-voorzitter van Stichting EHS.
Hoewel het boek is aangevuld met praktische en achtergrondinformatie, ligt de eigenlijke kracht in het verhalende deel. Opmerkelijk genoeg lukt het de auteur dit complexe onderwerp en haar aangrijpende verhaal op een prettig lichte en humoristische wijze te benaderen. Daarmee maakt Van Dam een ingewikkeld thema op een eenvoudige en meeslepende manier toegankelijk en is dit boek ook een aanrader voor lezers die nog niet eerder van EHS hebben gehoord.

In maart 2018 werd het boek in Ypelo op een EMV-arme locatie gepresenteerd. De woorden van Van Dam waren doorspekt met humor en lieten een persoon zien die ondanks alle tegenslag met de steun van haar gezin, een nieuwe weg wist in te slaan.

Uitgave: maart 2018, ISBN13: 9789020214741 Uitgeverij Ankhhermes

Prijs €17,50

Bestel direct via een klik op deze link.

 

Chantal Halmans verwoordt de verhalen van door haar geïnterviewde mensen met EHS

Een eerste exemplaar van het boek 'De draadloze kooi. Ziek van elektrosmog' werd donderdag 28 september 2017 overhandigd aan Monique Beerlage, secretaris van Kennisplatform Elektromagnetische velden en Gezondheid.

Dit Kennisplatform EMV&G plaatste onlangs nog vraagtekens bij de Duitse SBM-2015, omdat hiervoor geen wetenschappelijk bewijs zou zijn. SBM-2015 is een richtlijn die gehanteerd wordt bij elektrogevoeligheid (EHS) en is ontstaan in de praktijk op basis van jarenlange ervaring.

Ondertussen laat schrijfster Chantal Halmans met de verhalen zien dat die SBM-2015 bij EHS een bittere noodzaak is.

Halmans had zelf onverklaarde klachten en kwam al pionierend uit op elektrogevoeligheid. Maar in haar omgeving was niet altijd evenveel begrip voor haar situatie, vaak door onwetendheid. Met dit boek wil Halmans een brug slaan tussen de mensen met EHS en de mensen zonder EHS, in de hoop op meer begrip, betere hulpverlening en regelgeving.

Het boek maakt een gesprek over straling en de gezondheidsrisico’s gemakkelijker en is een must voor mensen met (onverklaarde) klachten en de kring van mensen om hen heen: vrienden en familie, hulpverleners en artsen, die in hun beroepspraktijk bewust of onbewust met elektrogevoeligheid te maken krijgen.

Chantal Halmans (2017). Draadloze kooi. Ziek van elektrosmog. 1e uitgave: sept 2017, 128 blz, ISBN: 978-90-77024-83-6 Uitgeverij De Graaff

Bestel direct via een klik op deze link.

 

 

Meldpunt elektrogevoeligheid

Meld je symptomen...

Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Meer info

Wil je ons steunen?

De stichting kan haar werk doen dankzij de giften van vele donateurs. Zonder jouw steun redden wij het niet.

Word donateur...

Activiteiten

Blijf op de hoogte

Klik hier om je in te schrijven op onze mailinglijst en blijf op de hoogte van nieuws rond EHS en onze activiteiten.

Blogbericht

Volg ons op Twitter

Go to top