EHSBlogberichten

EHS bezien door de ogen van antropologen

De afgelopen weken hebben vier tweedejaars antropologie studenten van de Universiteit Leiden onderzoek gedaan naar het leven met EHS. Afgelopen januari hebben ze het hele land afgereisd voor interviews. Ook logeerden ze ieder drie weken lang bij gastgezinnen.

Lees meer: EHS bezien door de ogen van antropologen

Brief aan 2e kamer

We stuurden op 27 januari opnieuw een brief naar de Tweede Kamer, als volgende stap in onze berichtgeving over de gezondheidsrisico’s van straling. De eerste brief hebben we geschreven naar aanleiding van het artikel in de Groen Amsterdammer “Bellen Schaad Cellen”.

Lees meer: Brief aan 2e kamer

5G – Meting van stralingsintensiteit problematisch

5G zenders zijn anders gebouwd en werken anders dan de klassieke 4G en oudere zendertypen. Ze zijn plat en bevatten een array van 64 of meer compacte deelzenders. Daarmee kan een breed ‘zichtveld’ worden bestraald, dan wel databundels gevormd die gericht zijn op een of meer specifieke gebruikers. Zulke bundels bewegen snel en bijna ongemerkt tussen de geadresseerde gebruikers. Anders dan voorheen stralen ze alleen bij gebruik. Voor het meten van veldsterkte moet dus een keus gemaakt worden uit: de fasen waarin men meet, de plaats in of buiten de bundel, of de drukte in het algemene digitale dataverkeer (‘traffic’). In deze blog geef ik een uitwerking van de problematiek, enkele pogingen die gedaan zijn de veldsterkten te bepalen en problemen die te verwachten zijn wanneer de limieten voor blootstelling door wetgeving beperkt worden. Een aantal belangrijke vragen wacht nog op antwoord.

Lees meer: 5G – Meting van stralingsintensiteit problematisch

5G antennes – Hoe werken ze?

Het 5G communicatiesysteem komt eraan. Nu nog slechts in testsituaties, na de veiling van uitzendfrequenties volgend jaar in het echt. De technische verwachtingen zijn hoog: hoge snelheid van datatransfer, korte latentietijd, vele gelijktijdige gebruikers en vele technische toepassingen. Hoe de massive MIMO zenders met beamforming werken wordt hier uitgelegd. Voor een groot bereik worden 700 MHz zenders op masten ingezet; voor beperkt bereik vooral 3,5 GHz zenders (small cells) en voor gebruik binnenshuis nano- of pico-cells met kleinere afmetingen. Zenders voor ‘millimeterstraling’ (26,5 GHz) zijn niet binnenkort te verwachten. Over de eventuele gezondheidseffecten wordt in technische kringen niet nagedacht. Deze technische verhandeling gaat vooraf aan volgende EHSblogs over blootstelling aan de 5G straling en over gezondheidsgevaren.

Lees meer: 5G antennes – Hoe werken ze?

Biologische effecten van EMV door draadloze technologie

De Duitse vakvereniging Kompetenzinitiative organiseerde in Mainz van 4 tot en met 6 oktober een internationale wetenschappelijke conferentie over de gezondheidsrisico’s van Elektromagnetische Velden. 

Lees meer: Biologische effecten van EMV door draadloze technologie

Meer artikelen...

Wil je ons steunen?

De stichting kan haar werk doen dankzij de giften van vele donateurs. Zonder jouw steun redden wij het niet.

Word donateur...

Blijf op de hoogte

Klik hier om je in te schrijven op onze mailinglijst en blijf op de hoogte van nieuws rond EHS en onze activiteiten.

Blogbericht

Volg ons op Twitter

Go to top